sâmbătă, 6 decembrie 2008

[BORG] Libertatea blogerilor

A mai trecut o saptamana si revin la datoria mea de bloger constiincios de a va incanta cu gandurile mele sinistre.. Ma gandeam intr-o zi de ce toata lumea isi face blog, ce castiga o persoana prin faptul ca are asa ceva. M-a stresat asa rau aceasta intrebare incat am inceput sa caut pe google mai multe informatii despre acest subiect..Parerile respectivilor forum-isti erau atat de diferite incat n-am reusit sa adopt nici una, asa ca am incercat sa-mi formez propria parere. Va intrebati cum? Simplu, am inceput sa citesc blogurile pe care le-am gasit pe net.
Foarte tare, am ras de m-am prapadit de ceea ce scriu blogerasii..am inceput sa dau mass-uri la toti cunoscutii, veselie mare..apoi m-a lovit..raspunsul la intrebarea mea..LIBERTATEA!!! Asta era..asta ii determina pe toti din tara asta sa isi faca blog. Libertatea de exprimare este foarte importanta..poti sa scrii despre ce vrei, cum vrei si sa folosesti orice limbaj vrei, de cartier sau elevat. Tot asa cautand eu printre bloguri am dat de blogul lui Mircea Badea. Am ramas traznit de felul in care scrie acesta. Recunosc, sunt un fan infocat al acestuia, insa doar pentru emisiunea lui, acum insa, blogul lui chiar m-a marcat intr-un fel.
Libertatea sa-ti exprimi opiniile fara ca nimeni sa nu te amendeze este necesara in tara asta..nu vreau sa sar de la blogeri la politica, insa trebuie sa-mi spun parerea acolo unde pot..Este clar ca tara asta se duce de rapa..din ce in ce mai repede din pacate.."Alesii tarii", care se intrec in promisiuni, care apar peste tot sa ne spuna ca ei fac si dreg..sunt niste oameni de nimic..oameni obsedati de putere si bani, care vor mai mult si mai mult, neinteresati de faptul ca altii mor de foame..Pacat..o tara avem si noi..si nu se prea poate trai in ea..Dar sa las aceste ganduri triste si sa revenim la oile noastre..
Blogerii sunt cei care, neinfricati, ne impartasesc gandurile lor, ideile lor, in unele cazuri foarte interesante, in altele fara nici un rost.. Cert este ca un blog reprezinta "masina virtuala" in care avem libertate deplina de exprimare, in care reusim sa ne manifestam fara inhibitii, fara frica, in care imaginatia este lasata libera..
Si ca sa termin intr-un stil mare..il citez pe Mircea Badea: "Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!". Pana la urmatorul articol va las in seama colegilor mei, care urmeaza sa posteze alte lucruri interesante din lumea Interfetelor Evoluate!

marți, 2 decembrie 2008

[Sfantu5] Hop s-asa

Un moment memorabil se apropie. Fanii nostri de pretutindeni sunt in suspans. Echipa e conectata la tensiunea acestei clipe (220-230 V) si asteptam verdictul la a doua etapa de la proiect.

Multimea e in delir. Speram sa fie cu victorie (si egalul merge) si arbitrul sa dea multi de 11 metri (topologici si scoruri in analytics).

Echipa Sfantu5.

duminică, 16 noiembrie 2008

[BORG]The begining..and the end of IOM

Toata lumea vorbeste de IOM..de site-uri, de blog-uri,toata lumea se streseaza sa gaseasca lucruri cat mai interesante care tin de acest subiect..insa sunt tare curios daca cuiva i-a trecut prin cap sa afle care sunt radacinile, inceputurile controversatelor interfete om-masina.
Probabil credeti ca raspunsul la aceasta intrebare este prea simplu ca sa va mai stoarceti neuronii..insa nu e nici pe departe adevarat..Prima abordare a acestui subiect a fost cea psihologica..DA, nu va vine sa credeti? Ei bine cand o sa cititi ce am de spus(scris) in continuare, o sa va cruciti!
Inca de la aparitia calculatoarelor s-a pus problema cum pot fi acestea folosite, trebuia sa existe cumva o modalitate ca utilizatorul(omul) sa poata sa comunice cu masina, sa-i descrie ce doreste sa faca..Si astfel oamenii de stiinta s-au gandit, s-au razgandit si a aparut consola..un set de comenzi, o tastatura si un monitor..hmm...omului nu prea i-a placut aceasta.."inovatie"..prea complicata, prea multe comenzi..prea greu de utilizat..uneori NU PREA INTELEGEA CE TREBUIA SA FACA sa poata comunica prietenului sau, "CALCULATORUL", ce doreste sa realizeze. Deci ce concluzie tragem din asta? Ca interfata nu era "prietenoasa" cum ar spune un domn profesor din Politehnica..So, omul s-a luat de oamenii de stiinta si le-a zis:"eu vreau ceva care sa ma ajute sa-mi dau seama imediat ce am de facut!!". Oamenii de stiinta, ce sa faca, s-au supus, ca altfel inventia lor se ducea pe apa sambetei..si au contruit o interfata grafica..Omul a fost multumit..i-a placut, mai ales ca acum cu un pic de noror putea sa faca si un solitaire ceva.
Care este ideea ce vreau sa o expun..ca interfetele om-masina au aparut datorita dorintei de cunoastere si a informatiei pe care omul dorea sa o transmita calculatorului, si invers..informatiei pe care calculatorul la randul sau trebuia sa o returneze omului. Bazele IOM-ului sunt date de psihologia cognitiva! Dupa un timp a venit un nene(Mihai Nadim) si a zis ca interfetele om-masina sunt mai degraba o stiinta semiotica..oare ce inseamna asta? Buna intrebare..nici eu nu stiu..Glumesc,am gasit termenul pe google:) Semiotica spune ca masina(calculatorul) devine un mijloc pentru transmisia de informatii. Asta definitie era data prin 1985..Bineinteles ca de atunci s-au schimbat multe..utilizatorii se gandesc cu totul altfel la ce inseamna aceasta intefata intre ei si masina..au aparut o gramada de sisteme de operare, care mai de care mai "aratoase", care mai de care mai sigure. Bill Gates insa pe langa toate cele enumerate mai sus, a incercat sa construiasca o interfata cat mai calda cu utilizatorul, chiar daca a esuat lamentabil..parerea mea..
Dar am dat-o in diverse..cert este ca de la o amarate de consola pana la un Vista e cale lunga. Cum de s-a ajuns aici? Datorita dorintei omului sa cunoasca mai mult, sa realizeze lucruri mai interesante, mai complexe..mai colorate.
Si acum o remarca filozofica, asa pe final..ceea ce ne defineste pe noi oamenii este dorinta de cunoastere..din acest motiv, vom evolua continuu, atat tehnologic, cat si pe alte planuri(mental,fizic)..Stiu, sunt visator..dar ganditi-va...daca se va adeveri?

Pentru cei dornici sa afle mai mult despre radacinile interactiunii om-masina si a semioticii...aruncati-va ochii pe link-ul urmator:
http://www.leonties.com/articles/Semioticainterfetei.pdf

miercuri, 12 noiembrie 2008

[IOM] Interactiuni, dincolo de Interfete Web (sau Borg Santa Claus)

In vremea non-mecanicului se plimba omul pe intinsele campii folosindu-si picioarele si muncea folosindu-si mainile. Era obositor asa ca omul a hotarat: sa facem ceva ca sa nu muncim asa de mult si a aparut razboiul de tesut cu aburi.

Si a fost bine.

De atunci mult timp a trecut, iar omul, neobosit in telul sau de a face cat mai multe lucruri, cat mai repede (si nu neaparat cat mai bine, dar cu siguranta cat mai usor), a strabatut cai abrupte, netezind in urma sa drumul pentru generatii viitoare care nu vor cunoaste niciodata "tehnologie expirata", generatii pentru care bunicii vor fi vesnic demodati cu "locomotivele lor cu abur","radioruile lor cu lampi", "tranzistorii lor mari", "calculatoarele lor cat camera". Oare generatia asta cum va fi numita? "Cei cu telefoanele mobile neimplantate in urechea interna" ar fi o posibilitate, dar se intampla multe lucruri in prezent care schimba atat ritmul cat si directia de dezvoltare a tehnologiei in general.

Pana acum, utilizarea tehnologiei a fost ceva strict imperativ. Omul deasupra masinii, conducand-o, masina fiind o unealta, perspectivele sale coincizand cu cele ale operatorului. Cu diversificarea ariei de dezvoltare a aparut posibilitatea ca omul sa interactioneze mai putin cu masina si aceasta sa aiba perspective proprii, insa adanc imprimate in existenta sa, intotdeauna, dincolo de structurarea variata si deosebita aflanduse batranul "if-then-else".

Se observa in industrie si se observa in domeniul stiintei calculatoarelor, de la roboti industriali versatili la comunul browser ca totul se petrece ca efect al deciziei utilizatorului (prin software, prin preferinte si setari). Si totusi era aceasta pare ca isi pune ultimii biti pe retea. Inteligenta artificiala este viitorul. Si unde este inteligenta asta artificiala? Toti am auzit de ea, ca s-ar ascunde prin aviane si vapoare, sateliti si nave spatiale, undeva concret si totusi unde nimeni nu poate sa o vada, sa puna mana pe ea. Este ca o legenda.

Voi nu credeti? Eu asa credeam.

Pana de curand( cam cu o ora inainte de postarea acestui mesaj :] ), cand am descoperit ca inteligenta artificiala exista si poti sa pui mana pe ea. La un pret destul de piperat (dar accesibil). Si nu are doar una, ci vreo 50. De inteligente. Pardon, algoritmi. La NASA? Noooo, in magazine. In magazinele de jucarii mai precis.

Ma refer la:
http://news.sky.com/skynews/Home/Technology/Pleo-dinosaur-toy-technology-robotics/Video/200808115073307?lpos=Technology_Article_Related_Content_Region_3&lid=VIDEO_15073307_Pleo_dinosaur_toy_technology_robotics

Privind cu ochi de engineer-wanabe trebuie sa admit ca este fantastic. Este fantastic pentru ca mie mi se pare ca acum, adica in aceasta perioada de cativa ani care zic eu abia a inceput, o era isi va da duhul si o noua era va incepe. Si nu cred ca aparitia la scara larga a nanobotilor va fi inceputul noii ere, ci aparitia noilor standarde si modurilor de operare care le vor permite acestora sa indeplineasca operatiile complexe la care viseaza toata lumea va fi cea care anunta noua etapa pe care o va traversa omenirea. Tehnologic vorbind este vorba de perioada in care masinile vor deveni capabile de a reactiona inteligent la stimuli.

Social insa.. va fi vremea in care masini dotate cu inteligenta artificiala, evolutive, se vor fi integrat in societate altef decat sub forma de unelte. Jucariile de azi sunt precursorii robotilor de maine, iar acei copii care acum se vor juca cu dinozaurul robotizat, peste ani vor lucra alaturi, sau in medii evolutive complexe si complete. Ceea ce in the long run inseamna ca... robotii vor avea probabil un loc mai importat pentru indivizi decat alti indivizi (asta daca nu vor fi chiar ei perceputi ca indivizi).

[Sfantu5 Team Tip] Nu tinem neaparat sa pornim o polemica in legatura cu: moralitatea acestei tranformari, corectitudinea ei fata de om si natura, ce parere au fortele superioare, dar nu se supara nimeni daca totusi se intampla :D.

Tehnologic insa... traim in timpuri minunate. Hai , recunoasteti, este interesant sa vezi cum evolueaza lumea cu viteza luminii. Mai repede decat poti tu sa urmaresti transformarea chiar. Din punctul de vedere al celor din domeniu este iara foarte interesant. Poti sa fii chiar tu cel care micsoreaza distanta dintre Om si Masina. Un adevarat erou al Interfetei Om Masina, cum s-ar spune.

[Sfantu5 Team Tip] Inteligenta Artificiala + Sisteme Incorporate may awake the dragon :).

Oare ce ar fi zis cei care admirau razboiul de tesut cu aburi despre dinozaurul de metal si polimer care maraie cand il mangai? Dat fiind timpurile, probabil ca e facatura diavolului. Cam ce zicem noi azi despre celule stem si clonare.

Asta asa, ca sa nu lasam laoparte nici o posibilitate.

Referinte:
-jucaria de vanzare: http://www.amazon.com/Pleo-Dinosaur-UGOBE-Life-Form/dp/B000RWEGCO
-jucaria pe blog: http://www.robotsrule.com/pleo/archives/2006_04_01_archive.html
-jucaria de la concurenta: http://www.youtube.com/watch?v=dVUPTTkIBVI&feature=related

duminică, 2 noiembrie 2008

IE, IOM si BORG

Prelude...


Era liniste pe taramurile web-ului. Pe ramurile intinse pretutindeni in lumea virtuala bitii alergau ca nebunii sa nu cumva sa ajunga in vreun bottle-neck sau sa fie rutati prin Botswana si Uganda. Lumea mergea la serviciu. Serverele zumzaiau. Gridurile procesau.
Lumea isi citea mailul si verifica ce le mai fac copiii si rudele pe facebook, hi5 si cate altele. Era haos si frumos.

Si atunci, am venit noi.

Echipa Sfantu5, hooked-up la portul RJ-45, dornica sa se lanseze in domeniul interfatarii omului cu masina. Vrem sa invatam sa facem treaba bine si va vom spune si voua ce am facut la fiecare pas. Vrem sa il ajutam pe studentul de Automatica si Calculatoare sa se descurce prin Poli (detalii pe site... coming soon), sa stie despre interfete web, cu ce se mananca si cate calorii au si desigur, pe toata lumea sa descurce itele interfetelor astora dom'le!

Ca atare fiecare mesaj in afara de cele administrative va fi marcat cu:

[IE] - interfete web, articole stiintifice (speram).
[IOM] - subiecte privitoare la stiinta calculatoarelor, articole mai putin stiintifice (speram).
[BORG] - subiecte privitoare la viata noastra de studenti si nu numai, ca doar ea ne influenteaza capacitatea de a interactiona cu calculatoarele si de a utiliza interfete web.

Acestea fiind zise:
"We who are going to post, salute you!"

Echipa sfantu5.