sâmbătă, 10 ianuarie 2009

[BORG]Burse de studiu in strainatate – investeste in tine

Cel mai greu pas in toata afacerea asta e sa afli de existenta unei astfel de burse si sa indraznesti. Poate ai vazut deja pe site-ul facultatii, poate ai zarit un afis la avizier (apar in special in perioada februarie-martie), ori intr-o revista ce se distribuie gratuit, sau ai prins o frantura dintr-o conversatie, etc. Mai ramane sa indraznesti. Eu am avut ocazia sa cunosc un beneficiar al unei burse Erasmus. Au fost de ajuns cateva minute ca sa ma faca constient de importanta detinerii unui astfel de atu si de usurinta cu care se poate obtine. Am sa iti impartasesc in continuare cateva impresii, sfaturi, informatii, in speranta de a te face curios si de a te ajuta sa iei o initiativa.


Totul incepe cu un dosar pe care trebuie sa ti-l aprobe mai marii facultatii, in limita locurilor disponibile pentru tara/facultatea pt care ai optat (de cele mai multe ori e vb de o lista predefinita de optiuni). Informatiile in legatura cu ce ai nevoie pentru dosar se gasesc ori pe site-uri, ori la aviziere, e totul cat se poate de transparent. Cel mai usor e sa iei contactul cu un fost bursier (daca esti interesat iti pot oferi contactul pentru Erasmus). Ca sa nu te descurajezi din start, iti spun ca nu e nevoie de note mari, nici de foarte multi bani. In schimb, rabdare si vointa.
Formalitatile de plecare in strainatate variaza ca timp si volum in functie de destinatie. Pentru inceput e nevoie de ceva banuti pentru documente, bilet de avion si instalare. Bursa poate include cazare, plata integrala a studiilor, bani de buzunar suficienti cat si pentru ceva vizite si shopping. Este foarte important sa te asiguri de toate detaliile inainte de a pleca.


Odata ajuns acolo, iti dai seama ca efortul functionaresc pe care l-ai depus la inceput merita cu varf si indesat. De la cursuri, profesori, tehnologie,nivelul de trai, colegi, prieteni, mentalitati, atmosfera, totul e spre a te convinge ca meriti ceva mai bun.
Burse exista cu nemiluita: Erasmus, Socrates, Leonardo da Vinci, Fundatia Dan Voiculescu, Fundatia Dinu Patriciu si multe altele. La fel si informatii despre cum le poti accesa.
Ca sa pun si cireasa de pe tort, iti recomand ca si varianta artistica a incercarii de a te convinge filmul ”L’auberge espagnole” (impresiile unui Erasmus francez in Spania), un search pe youtube cu Erasmus sau aici si un site

Take the opportunity! Change your life!

Niciun comentariu: